Therese Johaug

Therese Johaug, født 1988, er en norsk langrennsløper fra Dalsbygda i Os og som representerer Idrettslaget Nansen. Johaug er en av Norges mestvinnende kvinnelige langrennsløper gjennom tidene. Hun tok sin første individuelle medalje i en alder av 18 da hun gikk inn til gull på 30 km i NM i Meråker. Siden gullet i Meråker har Johaug vunnet utallige medaljer, både individuelt og lag. Hun har blant annet 15 pallplasseringer i verdenscupen og 3 medaljer fra sine 2 OL-deltakelser. Ved slutten av 2016 sesongen hadde hun fylt medaljeskapet sitt med hele 12 internasjonale gullmedaljer og 9 NM gull. Hun har vunnet verdenscupen sammenlagt 3 år på rad og står med totalt 42 individuelle seire i verdenscupen. Hun har i tillegg vunnet Tour de ski to ganger.

Det store gjennombruddet

Johaug fikk sitt gjennombrudd under MN i 2007 da hun gikk inn til bronse på duatlon og gull på 30 km. Etter den fantastiske prestasjonen på Meråker ble hun senere samme år belønnet med plass på det norske landslaget, og deltok i sitt første verdenscupløp i estiske Otepää. Johaug gikk inn til en imponerende 7 plass, og eneste lagvenninne med bedre plassering i løpet var Marit Bjørgen på 4 plass. Johaug hadde ingen planer om å hvile på sine laurbær og senere samme år gikk hun inn til gull på 5 km og sølv på 10 km under junior VM i Tarvisio. Hun avsluttet året like godt som hun hadde startet det og gikk sammen med sine lagvenninner inn til gull på stafetten under VM i Sapporo. En gullmedalje som skrev henne inn i historiebøkene som den yngste kvinnen i historien til å vinne VM gull i langrenn. Johaug har siden gjennombruddet i 2007 vært fast inventar på det norske landslaget og er i dag bare noen få medaljer unna å slå den evig unge Marit Bjørgen i antall medaljer.

 

Rulleskiulykken

Johaug har alltid vært en habil rulleskiutøver og har lenge frontet sporten i Norge. Hun deltar blant annet hvert år på en rekke gratisarrangementer arrangert av lagkamerat Martin Johnsrud Sundby. Sammen med andre utøvere fra landslaget underviser de årlig mange hundre unge, håpefulle langrennsløpere i alt fra teknikk til utstyr. Johaug har som de fleste utøvere vært involvert i flere mindre ulykker på rulleski, men fram til 2013 resulterte det aldri i noen alvorlige skader. Men under et opphold i Sverige fikk Johaug under et bakkeløp problemer med ene skien. Hun vurderte det slik at hun kunne fullføre løpet, men ikke vinne. Hun ønsket, ifølge seg selv, ikke å bryte da en rekke fans hadde møtt opp for å se nettopp henne delta i et organisert løp i Sverige. En avgjørelse hun snart skulle angre på. På vei ned en svak, venstrevridd bakke låste hjulene på skien seg totalt og Johaug mistet kontroll. På imponerende vis klarte hun å manøvrere seg ut av løypen slik at hun unngikk å skade andre løpere. Selv brakk hun håndleddet og kragebeinet da løpet fikk en brå stopp i møte med en bergvegg. Skaden satte Johaug ut av spill i 3 måneder, men så snart legene ga henne klarsignal var hun ute på rulleski igjen. Mange ville nok tenkt seg om to ganger etter en slik ulykke, men Johaug lot seg ikke stoppe og bare 5 måneder etter ulykken i Sverige stilte hun til start på Rulleski Grand Prix i Oslo. Fortsatt noe preget av skadene gikk Johaug inn til en respektabel 6. plass.

Dopingprøven

Johaugs tøffeste år som profesjonell langrennsløper kom i 2016 da hun avla positiv dopingprøve. Hun hadde under et høydeopphold i Italia brukt en krem mot solbrenthet som viste seg å inneholde det forbudte stoffet klostebol. Johaug ble først suspendert fra all organisert idrett i fire måneder, men senere samme år la påtalenemnda i Antidoping Norge ned påstand om 14 måneders utestengelse fra all organisert idrett og trening.