Slik velger du rulleski i butikken

Selv om snøen er smeltet og dagene føles lange, trenger man ikke vente til neste snøfall for å spenne skiene fast igjen. Rulleski er en morsom treningsform som gjør ventetiden kortere og holder motivasjonen oppe. Utvalget av rulleski har de siste årene økt betraktelig i norske sportsbutikker, for rulleski er ikke lengre bare for proffene. Det store utvalget gjør til at det fins ski som passer enhver utøver, spørsmålet er bare hva passer nettopp deg?

Klassisk

Rulleski skilles, på samme måte som langrennski, i 3 klasser; klassisk, skøyting og kombi. Den klassiske skitypen har brems på ett av bakhjulene, den er lengre enn skøyteskiene og den har bredere hjul for økt stabilitet. Skien passer spesielt godt for dem som ønsker å trene staking og forbedring av sin klassiske stil. Klassisk rulleski kommer alltid med spikerfeste og man kan oppleve at man legger til seg uvaner i teknikken. Man bør være oppmerksom på dette så man ikke ødelegger alt arbeidet man la ned vinteren før. Klassisk rulleski gjør seg også meget godt for de som er nybegynnere. Den ekstra lengden, bredere hjul og brems gir en ekstra trygghet mange nybegynner finner betryggende.

Skøyteski

Rulleski for skøyting er akkurat som langrennski for skøyting, kortere enn skiene man bruker i klassisk stil. Skiene er smalere og har større, smalere hjul for økt fart. Disse egenskapene gjør skiene betydelig lettere enn en klassisk rulleski, og lengden gjør også at svinging og bremsing er enklere.
Skøyteski gir en mer realistisk skifølelse og man unngår i større grad å legge til seg uvaner da skiene oppleves tilnærmet like som skøyteski beregnet på snø. En annen fordel med skøyteski er utvalget, da antall ulike stilarter er mye høyere for skøyteski enn klassisk. Nybegynnere kan velge skøyteski som sin første rulleski, men de må være klar over at de er atskillig mer ustabil enn klassiske ski.

Kombiski

Selvsagt finnes det for rulleski, som det gjør for langrennski, en egen kombiklasse.
Denne skitypen er, som navnet tilsier, en kombinasjon av klassisk og skøyteski. Den er kortere enn klassisk og har hjul som ligger mellom klassisk og skøyteski i størrelse. Dette gjør den mer ustabil enn klassisk, men gjør det enklere å bremse og svinge. Eneste man må være oppmerksom på er at kombiskien har en tendens til å subbe nedi bakken da hjulene er noe bredere enn på rene skøyteski. Kombiski er et bra alternativ for den som ønsker å trene på begge stilarter, men ikke ønsker å investere i 2 sett med ski. For yngre og nye utøvere er skien et godt alternativ den første tiden, da de er noe rimeligere enn de andre typene, men gir en god innføring i bruken av rulleski.

Tilleggsutstyr

Man må ikke investere i egne staver for rulleski, men man må ha nye pigger beregnet på asfalt. Dette kan man kjøpe for en relativ liten penge hos de fleste leverandører. Om du velger å ikke kjøpe egne staver bør du kjøpe egne refleksstriper til stavene. Disse vil sørge for at du er ekstra synlig for bilister og andre trafikanter. Før du legger ut på tur bør du også sørge for å ha med deg en lighter, en tang og ekstra pigger. Pigger kan knekke og skade lettere enn man tror og man bør alltid ha med seg utstyr for å kunne bytte mens man er på tur.

Sikkerhet

Sikkerhet er noe man alltid bør sette i høysetet når det kommer til rulleski. Selv om man benytter seg av sykkelstier, bør man som et minimum alltid ha på hjelm og refleksvest. Hansker er også å anbefale, for ikke bare hindrer de vannblemmer men de gir meget god beskyttelse om man skulle ramle.