Petter Northug Jr.

Petter Northug jr. ble født i 1986 og er en norsk langrennsløper fra Mosvik i Nord-Trøndelag og som representerer idrettslaget Strindheim IL. Han er i dag en av Norges mestvinnende langrennsløpere med individuelle- og lagseire både i verdenscup og OL sammenheng. Northug brukte mye av oppveksten i Mosvik på langrenn og det ble tidlig klart at langrenn var noe den unge Northug ville satse på, så i 2002 flyttet han fra Mosvik for å gå på skigymnaset i Steinkjer.

Northug startet sin imponerende medaljesamling 4 år senere med seier på 30 km dobbel jaktstart etter å ha slått Frode Estil i spurten. Senere samme år sikret han Strindheim IL gull i NM, tok 3 individuelle gull under junior VM og toppet et fantastisk år med sin første individuelle verdenscupseier. En seier som gjorde ham til tidenes yngste vinner av et verdenscuprenn. Mange forventet at de flotte resultatene skulle gi Northug plass i den norske troppen til OL i Torino, men det skulle ikke bli så. Northug måtte vente til 2010 før han skulle få stille til start for Norge i OL i Vancouver.

Årene før Vancouver

Etter gjennombruddet i 2006 var det klart at Northug hadde en stor langrennskarriere foran seg. Han ble av media omtalt som en utøver som jobbet hardere og ofret mer enn både sine konkurrenter og lagkamerater. En innsats han fikk betalt for i 2007 da han tok sitt første gull som senior. Som et plaster på såret for å ikke ha blitt tildelt plass på OL-laget, fikk Northug det ærefulle oppdraget av å gå ankeretappen under VM i Sapporo. En stafett det lenge så ut til at Russland eller Sverige skulle vinne. Da Northug la ut på siste etappe var Norge hele 5 minutter bak de to stormaktene, men med sin enorme viljestyrke og nærmest umenneskelige styrke i staking tok Northug inn de 5 minuttene og kom inn på oppløpet i trespann med Marcus Hellner og Maksim Vylegzjanin. Sluttspurten Northug la inn sikret Norge gullet og skrev hans navn trygt inn i historiebøkene. De neste årene fortsatte Northug sin enorme utvikling og tok en rekke individuelle- og lagseiere. Han lå lenge an til å vinne Tour de ski i 08/09 sesongen, men grunnet sykdom måtte han trekke seg fra de siste 2 løpene. Hans første seier i Tour de ski skulle ikke komme før i 2014/2015 sesongen da sølvet han opprinnelig ble tildelt ble omgjort til gull etter at lagkamerat Martin Johnsrud Sundby ble fratatt sitt gull grunnet doping.

Helten av Vancouver

Da Northug endelig skulle få representere Norge under OL i Vancouver tok han til arrangementet i kjent stil. Han var full av selvtillit og hvor enn han gikk fulgte et mediesirkus langrennssporten aldri tidligere hadde sett. Northug skulle endelig få betalt for alt sitt harde arbeid. Han var storfavoritt til å vinne gull på 5 mila, men ingen trodde at han i sitt første OL skulle gå inn til medalje i alle øvelser og sikre Norge 2 gull, 2 sølv og en bronse.

Rulleskidebuten

Første gang Northug konkurrere på rulleski var hjemme i Trondheim i 2010. Han hadde selvsagt benyttet seg av rulleski under trening i en årrekke, men hadde holdt seg unna konkurranser. Ifølge uttalelser til pressen var grunnen at han ikke følte han var god nok og ikke ville risikere skader, men med seier på hjemmebane i første løp han stilte til start i, fikk fløyten en annen lyd. Northug slo storfavoritten Martin Johnsrud Sundby med 3 minutter og tok med det et stort steg inn på rulleskiarenaen. Han har i alle år etter deltatt på en rekke rulleskiarrangementer i Norge og utlandet, blant annet Rulleski Grand Prix hvor han så langt har gått inn til 2 gull og 3 sølv.