Nybegynnertabbene du må unngå med rulleski

Det første man må huske når det gjelder rulleski, er at det er ikke som å gå på langrennski. Glem alt du har hørt om hvor enkelt det er og at nordmenn er tross alt født med ski på beina. Rulleski er utrolig artig, men det kan være ganske skremmende til å begynne med. Ikke bare er det bilister, fotgjengere og syklister å ta hensyn til; ramler man er det oftest ekstremt ubehagelig. Men med rett holdning og en god dose pågangsmot er rulleski en flott treningsform både for de som liker å gå på ski og for de som leter etter en ny måte å være i aktivitet på.

Utstyr

Ikke la deg lure av den selvsikre selgeren i butikken som forteller deg hvor mye bedre de dyre skiene og skoene er for de gir deg bedre balanse, mer fart og komfort. Stå på ditt, du er nybegynner og du trenger ikke dyrt og fancy utstyr. Det du er ute etter er stabile ski med gode bremseevner, komfortable sko og staver med ekstra bred pigg. Det er det du trenger, verken mer eller mindre.

Første turen

Etter at utstyr er kjøpt inn og du er klar til å ta fatt på ditt nye liv som rullskientusiast, gjenstår det bare å finne seg et passende trygt treningssted. Aldri begi deg ut i trafikken med rulleski som nybegynner, ikke en gang om det er å gå fra hjemmet ditt til parkeringsplassen rett rundt hjørnet. Finn deg en åpen plass, gjerne med en liten bakke eller svak helling. Fokus nå er ikke fart, nå gjelder det å bli kjent med skiene og utstyret, samt å finne balansen. Ta det rolig den første turen, for mange er 30-60 minutter nok. De første gangene vil du merke at muskler som ikke vanligvis er i bruk får kjørt seg hardt når man har på seg rulleski. Så ta det rolig de første gangene så du ikke mister motet.

Teknikker

Når du føler at balansen begynner å sitte og du føler deg trygg på skiene, er tiden inne for å ta neste steg. Start med enkel staking på flat mark. Ikke tenke fart, tenk balanse og plassering av stavene. Det er viktig å huske at når man går på rulleski har man ikke noe å sette stavene fast i slik man har på snø. Dog piggene på rulleskistaver er beregnet på asfalt opplever man ofte i starten at de slipper taket. Dette grunnes som oftest at man setter stavene for langt fram og armene er i feil vinkel. Øv på å sette stavene ned samme plass hver gang, hold armen i 90 graders vinkel og plasser stavene så nær skoen som mulig, for dette vil øke balansen og minske sannsynligheten for at piggen sklir.

Når balansen og stakingen er under kontroll, er tiden kommet for å øve på bremsing. Nå kommer det mange nybegynnere finner vanskeligst med rulleski, for nå må man finne seg en liten bakke. Man kan ikke øve på gode bremseteknikker på flatmark. Finn deg en slakk bakke hvor skiene ruller lett uten at du må stake. Du trenger ikke mye fart, bare nok til at du ruller jevnt og trutt. Det er viktig at du får begge skiene ut i god bredde før du starter bremsingen. Gå så langt ut som du føler deg komfortabel med, skyv så vekten av foten innover slik at skiene foran starter å danne en v-form.

Tenk på at det er hjulene som skal stå for bremsingen, så man skal ikke legge føttene over så mye over at sko og bindinger kommer i kontakt med asfalten.