Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby, født 1984 i Oslo, er en norsk langrennsløper som representerer idrettslaget Røa IL. Sundby startet sin langrennskarriere tidlig og deltok i sine første organiserte løp i en alder av 9 år. Som junior vant han en rekke konkurranser både i Norge og i utlandet. Etter flere gode år som junior ble han i 2006 tatt ut på det norske landslaget i langrenn og sprint. Sundby fikk sitt internasjonale gjennombrudd i 2008 da han vant sin første individuelle seier i Kuusamo, Finland. Selv om Sundby hadde levert noen gode resultat på juniornivå kom seieren i Finland som en stor overraskelse på mange. Men seieren i Finland skulle vise seg å bare være starten, for Sundby vant de neste 8 årene verdenscupen sammenlagt 3 ganger og gikk inn til medaljer under OL i både Vancouver og Sochi. I 2014 vant Sundby, som første nordmann, den høythengende Tour de Ski turneringen. En bragd han siden gjentok i 2016.

Dopingdømt

2015 ble et tøft år for Sundby og det norske landslaget. Sundby ble dømt for brudd på WADA-reglementet etter å ha overgått grensen for bruk av det ulovlige stoffet ventolin.

Som barn ble Sundby diagnostisert med astma ved Ullevål Sykehus. Hans sykdom, og medisinbruken knyttet til sykdommen, har vært åpent kjent i alle år, men landslagets leger tok ikke hensyn til WADA-reglementet da de i 2015 anbefalte Sundby å bruke en ny type astmamedisin.

I sin dom slo CAS-utvalget fast at landslagslegens anbefaling var basert på en ærlig misforståelse. Dommerne sa videre at regelverket kunne vært tydeligere for å unngå misforståelser blant utøvere og deres leger. Likevel mente CAS at det norske landslaget skulle ha søkt om et medisinsk fritak for Sundby. Medisinen kunne vært benyttet, men da man ikke hadde søkt om tillatelse, var det å anse som brudd på regelverket. Som resultat av dommen i CAS-utvalget ble Sundby utestengt fra all organisert idrett i to måneder. Han ble også fratatt sin seier i Tour de Ski 2014 og sammenlagtseieren i verdenscupen fra 2014/2015.

Rulleskienthusiast

Sundby har alltid vært en stor pådriver for bruk av rulleski og var i sin tid den første juniorløperen i Norge til å ta i bruk rulleski for trening hele året. Han er i dag en av sportens fremste ambassadører og bruker mye av sin fritid på å fremme sporten. Sundby har også fått med seg flere av sine lanslagskollegaer i en satsing på gratis rulleski til skoler over hele landet. Hver sommer tilbyr løperne gratis kurs til mer enn 1200 barn i Norge. Barna tilbys flere typer kurs, fra nybegynner til mer avanserte kurs med fokus på teknikk og utstyr. Sundby og kollegaene håper å kunne utvide tilbudet ytterligere i årene som kommer.

Både Sundby og resten av landslaget har i en årrekke deltatt på Rulleski Grand Prix. Sundby selv deltok for første gang på Rulleski grand prix i 2008 da arrangementet ble avholdt i Fredrikstad. Løpet i Fredrikstad var det største rulleskiarrangementet i Norge den gang og samlet over 110 utøvere fra 11 land. Løypen, som av mange ble omtalt som den tøffeste løypen i Rulleski Grand Prix`s historie, ga mange utøvere problemer, men det kuperte terrenget og bratte bakkene passet Sundby perfekt. Han gikk inn til en soleklar seier og tapte bare 2 av de innlagte sprinteren underveis.

I dag er Sundby en av Norges mest etablerte langrennsløpere og fast inventar på landslaget. I tillegg til sine individuelle seirer internasjonalt, har han vært med på å skaffe Norge en rekke stafettmedaljer og har så langt fylt medaljeskapet med hele 12 NM gull.