Bli bedre på ski med rulleski

Vil du bli skikkelig god på ski kan du ikke bare trene på snø. Selv om mange mener snøen ligger alt for lenge i Norge er du ikke alene om å ønske flere dager på ski i løpet av året. Istedenfor å bruke store summer på reiser til høytliggende strøk, er rulleski en god løsning. Ikke bare gir det muligheten for trening året rundt, men det kan også forbedre teknikken din på snø. Ved å ikke ha lengre brudd i treningsprogrammet sitt er man bedre forberedt når snøen endelig kommer tilbake. Nå er det ikke unaturlig om man vegrer seg litt for å prøve rulleski. Mangel på bremser og et hardt underlag skremmer mange, men med riktig utstyr og trening er det ganske så enkelt. Det viktigste man må tenke på er at man ikke bare legger av sted på langtur den første dagen. Ta deg tid til å bli kjent med utstyret først. Ingenting er verre enn å ødelegge en hel sommersesong med et stygt fall første uken.

Fordeler med rulleski

Fordelene med rulleski er mange. Ikke bare kan man trene året rundt, men man trenger ikke tenke på verken smøring eller riper i skiene. Varm tøy trenger man heller ikke. Det er bare å spenne fast og sette avgårde. Få ting kan sammenlignes med en tur på rulleski i midnattsol, kun ikledd en lett shorts.

Hvordan stå på rulleski

Prinsippene for rulleski er i stor grad de samme som ved vanlige langrennski på snø, men selv habile langrennsløpere bør ta seg god tid når de for første gang spenner på seg rulleski. Det er en litt spesiell følelse første gang man går på rulleski. Føret er alltid det samme, verken sol eller regn endre på sklien. Dette er for mange den største utfordringen med rulleski, og farten kan fort bli høyere enn man har planlagt og det er vanskelig å bedømme hvor høy hastighet man kan oppnå før man kjenner utstyret sitt godt. Det kan derfor være lurt å legge seg opp en fast rute før man setter avgåre. Avhengig av ferdigheter er det å anbefale at man styrer klar av de mest trafikkerte veiene og de største bakkene. Det er heller ikke å anbefale at man legger ut på tur i trafikken den første tiden. Finn deg et område med gode sykkelstier. De er tryggere å ferdes på og gir deg mer mulighet til å øve på stopping og fraspark.

Utstyr

Der er i dag en enormt utvalg av rulleski og utstyr. De aller fleste sportsbutikker har et meget respektabelt utvalg og man kan velge rulleski både for klassisk stil og skøyting. Alt ettersom hvilken stil man ønsker å holde vedlike gjennom sommeren. Staver trenger man ikke å kjøpe spesielt for rulleski, da det er nok å kjøpe pigger beregnet på asfalt som man enkelt kan montere på vanlige staver. Eneste man bør være oppmerksom på er at staver beregnet på rulleski er utstyrt med lange reflekser for ekstra sikkerhet. Når det kommer til sko kan du bruke dine vanlige vintersko på klassiske rulleski. Er det skøyting du ønsker å trene på, bør man investere i egne sko da man trenger ekstra støtte til anklene. Skøyting på rulleski er noe tyngre enn skøyting på snø og man kan fort trene på seg ankelskader som kan ødelegge store deler av sesongen.

Bremser, eller heller mangel på bremser, er noe som holder mange skiløpere borte fra rulleski, men om du besøker en litt større sportsbutikk eller tar en titt på nett, kan du finne bremser man kan ettermontere på stavene. Bremser som dette er beregnet som en ekstra stopphjelp, man kan ikke basere seg bare på stavene. Man må kunne stoppe via ploging også.