Alt du må vite om rulleskiteknikk

Rulleski er flott trening og en fin måte å holde teknikken vedlike mens man venter på at snøen atter en gang skal falle. Med riktig teknikk oppnår man gode resultater og man føler seg trygg på sin ferd i trafikken.

Klassisk stil

Ved diagonalgang er det utrolig viktig at frasparket sitter. Sørg for at kroppsvekten er plassert på rett fot og at stavene har godt feste. Frasparket skal starte med at du trykker foten ned før armene drar deg fram, og du avslutter med å sparke fra. Når frasparket er unnagjort er det viktig å fokusere på det momentet og farten man har bygd opp. Fordel kroppsvekten slik at man sklir på en ski mens den andre flytter seg litt fram klar for neste avspark. Man må hele tiden fokusere på hvordan man kan oppnå mest fart med minst mulig energibruk. Stavene skal ha en naturlig flyt, så tenk på dem som en naturlig forlengelse av armene. Stavene skal settes ned samme sted hver gang, gjerne så nær skoen som mulig. Vær oppmerksom på sesongens første rulleskitur, for setter du stavene likt det du har gjort hele vinteren ender du trolig i asfalten. Sett stavene ned med armene i 90 graders vinkel, da det vil gi deg maks uttelling i forhold til muskelbruk.

Skøyting

De aller fleste som har prøvd skøyting på langrennsski eller rulleski vet at det er utrolig krevende. De første 30 meterene går greit, men etter det lurer man virkelig på hvordan noen kan gå kilometer etter kilometer. Kondisjon er selvsagt en stor del av skøyting, men teknikk er det viktigste. Balansetrening er alfa og omega for den som ønsker å bli god på skøyting. Problemet de fleste har med skøyting er nettopp balanse og plassering av kroppsvekt. Når man ikke har kroppsvekt og balanse på rett ski får man ikke det frasparket man trenger og man bruker all energi mellom stakene. Enkleste måte å forbedre dette på er å trene kjernemuskulaturen på treningsstudio og balanse på ski. Finn deg en slakk bakke, fokuser på at all vekt og trykk skal plasseres på den ene skien du trykker fra med, og hold så balansen på den skien helt til du stopper. Med denne øvelsen er det viktig at skien man ikke har vekt på bare så vidt berører bakken. Etterhvert vil du se at skilengden blir lengre og lengre, og ikke bli overasket om den ene foten gir bedre resultat enn den andre. Når du føler deg trygg på egen balanse kan du ta i bruk stavene også, fortsatt på en ski. Dette vil forbedre balansen når tiden kommer for å kombinere begge skiene.

Huskeliste

  1. Legg kraft på stavene med en gang de er satt i bakken; det er ingenting som er vanskeligere enn å stoppe når man ruller bakover.
  2. Pass på at du ikke bruker armenes fulle lengde slik at stavene kommer for langt fram. Dette vil øke problemer med stabiliteten.
  3. Sørg for at du reiser deg tilstrekkelig mellom hvert stavtak; dette vil sørge for at du ikke sliter ut armmuskulaturen for tidlig.
  4. Fokuser på bruk av magemusklene i stavtakene. Magemusklene er store og er til god hjelp for armene.
  5. Man kan med store fordeler trene magemuskler på ulike måter, ikke bare sit-ups.
  6. Plasser kroppsvekten på den skien du sparker fra med når du går i diagonalgang.
  7. Pass på at overkroppen lenes svakt fremover uten at rumpa kommer for langt ut bak.
  8. Vær oppmerksom på kroppsvekten når du svinger. Pass på at underkroppen er plassert på riktig ski.
  9. Bakker manøvreres best ved skøyting eller diagonalgang.
  10. Sørg for bred fotstilling ved bremsing og ploging.